Mapromecs jubileumsår: Med fokus på högkvalitativa produkter under 30 år

Historien om Oy Mapromec Ab, grundat 1994, började med ett intresse för tillverkning av kolvtappar. I dag är Mapromec en av Europas mest betydande tillverkare av kolvtappar med en global kundkrets och en omsättning på över 15 miljoner euro. Under de senaste 30 åren har följande insatser och vägvisare spelat en viktig roll för företaget: exportsatsningar, kvalitet, jämlikhet och nyfikenhet.

 

Mapromecs resa inleddes 1994 när Leif Enberg, Caj-Erik Karp, Jan-Erik Kronstrand, Stefan Storgård och Bengt Lundqvist grundade företaget som köpte Niemi Machine Oy:s affärsverksamhet. Ägarna såg potential särskilt i företagets kolvtappstillverkning och utvecklingen av den. Vid företagsförvärvet övergick Niemi Machines personal till Mapromec och utvecklingsarbetet kunde därmed fortsätta med en kompetent personal och välbekanta kunder.

 

”Kolvtappar var, och är fortfarande, en kritisk motorkomponent vars tillverkning kräver expertis som inte alla har. Vi såg att Niemis kolvtappstillverkning hade en framtid och enorm utvecklingspotential,” berättar Enberg.

 

När verksamheten började utvecklas och exporten så småningom tog fart växte också kundbasen. I och med detta utökades även Mapromecs produktutbud: lyftrullar, lagerdelar och sid- och cylinderlock blev egna produktgrupper vid sidan av kolvtapparna. När det gäller automatiseringen av produktionen var Mapromec en föregångare – den första robotcellen införskaffades 1998. I dag finns det totalt 17 sådana.

 

Att kunna tillverka högkvalitativa produkter, en annan av Mapromecs kännetecknande egenskaper, var företagets styrka redan på 90-talet. Redan då använde man ultraljudsutrustning samt Magnaflux®-sprickgranskningsutrustning, och på väggen hängde kvalitets- och miljöcertifikaten ISO 14001 och ISO 9001. Också när det gäller certifikaten, i synnerhet miljöcertifikatet, var Mapromec en föregångare. Mapromecs kvalitetssäkring sker med hjälp av olika metoder och en gedigen erfarenhet och den finns integrerad i varje steg av produktionen, från materialinköp till dokumentation. Förutom ultraljuds- och sprickgranskning är även företagets låga personalomsättning en viktig kvalitetsfaktor.

 

”Kvalitet, utbildning av personalen och deras lojalitet har varit viktiga grundpelare för vår verksamhet ända sedan starten. Ett bra bevis på vår höga kvalitetsnivå är att vi har lyckats bli en stark leverantör inom kärnkraftsindustrin, det vill säga i miljöer där kraven är extremt höga.”

 

 

En ny dag gryr – också efter utmanande tider

 

Verksamheten som varat i decennier har också genomgått tider med stora utmaningar. År 2012 drabbades Mapromec av en omfattande brand som nådde nyhetsrubrikerna. Tack vare engagerad personal och smidigt samarbete med försäkringsbolaget kunde alla kundleveranser genomföras trots skadorna.

 

Svåra utmaningar drabbade återigen Mapromec under den globala coronapandemin år 2020. Efterfrågan minskade drastiskt och förutsättningarna för affärsverksamheten förändrades. För att styra upp situationen inleddes omedelbart insatserna för att förändra och anpassa verksamheten och verksamhetens fokus koncentrerades på de mest väsentliga funktionerna. Styrelseordförande Enberg ledde företaget genom utmaningarna och kursen kunde ändras – utvecklingen av verksamheten och investeringarna kunde fortsätta.

 

”Tack vare vår personals och våra kunders engagemang och tålamod har vi lyckats vända skeppet även i utmanande situationer och fortsatt framåt starkare än tidigare. Efter utmaningar kommer en ny dag.”

 

En proaktiv kommunikation och att möta kundens krav är grunden för framgångsrikt samarbete

 

Sedan 2022 leds Mapromec av vd Tapio Kaunismäki. För Kaunismäki är verksamhetens fokus nu och i framtiden tydligt: underhåll och utveckling av automationsnivån och processerna, kvalitetskontroll, personalens kompetens och välmående samt nära, partnerliknande kundsamarbeten. Mapromec satsar på regelbunden kommunikation och vill arbeta direkt med kunderna, vilket leder till ömsesidigt partnerskap. Enligt Kaunismäki är kärnan i samarbetet förtroende – sekretessavtal tas på allvar, kundens uppgifter är skyddade i alla situationer och man lovar inget man inte kan hålla.

 

”Genom att satsa på kommunikationen är vi ständigt medvetna om kundens verksamhet, projekt och behov. Det är en nyckelfaktor för ett framgångsrikt partnerskap.”

 

En väsentlig del av samarbetet är också att verksamheten uppfyller kundernas krav. Att beakta miljöpåverkan spelar en allt viktigare roll. Mapromec strävar efter att genomföra konkreta åtgärder för att minimera verksamhetens miljöpåverkan. Dessa åtgärder inkluderar bland annat övergång till koldioxidneutral fjärrvärme och minskad användning av plast. För närvarande arbetar Mapromec för att i framtiden uppfylla kraven enligt certifikatet ISO 14064-1.

Personalen är företagets viktigaste resurs

 

Enligt både Enberg och Kaunismäki har Mapromecs 30-åriga resa möjliggjorts av personalen. Kompetent personal har varit företagets viktigaste resurs ända sedan grundandet. Mapromec arbetar för personalens välmående genom att bland annat möjliggöra olika karriärvägar, erbjuda konkurrenskraftiga förmåner och löner samt omfattande företagshälsovård. Mapromec erbjuder kontinuerlig utbildning för personalen och satsar på arbetssäkerhet. Nyligen har Mapromec också renoverat sina lokaler för att öka personalens trivsel. Arbetsgemenskapens mångfald är viktig för företaget.

 

”Förutom tolerans är mänsklighet ett viktigt värde för oss, det att vi bryr oss om varandra och vårt välmående. Det är vi intresserade av och det följer vi upp bland annat med hjälp av regelbundna personalundersökningar.”

 

Nyfikenhet och tilltron till våra produkter är vägvisare till en lysande framtid

 

I framtiden siktar Mapromec på att utvidga sin verksamhet till nya branscher. Andra mål är att upprätthålla en god lönsamhet, främja kundsamarbete och personalens arbetsvälmående samt fortsätta genomförandet av investerings- och utvecklingsplanerna. Den senaste investeringen är just nu i slutskedet: i sommar kommer Mapromecs maskinpark att kompletteras med en ny Okuma-slipmaskin, som möjliggör slipning av ännu större komponenter. Slipning är ett av de viktigaste produktionsstegen för komponentens kvalitet, och investeringen är därmed betydande.

 

”Den nya maskinen utgör tillsammans med våra andra produktions- och kvalitetskontrollsprocesser samt den yrkeskunskap som vuxit under decennier en unik kombination. Investeringen ökar vår kapacitet och stärker ytterligare vår ställning inom kärnkraftsindustrin.”

 

Att ha en verksamhet som rullat på i 30 år under ibland utmanande tidsperioder är ingen självklarhet. När Enberg och Kaunismäki ser tillbaka på de gångna decennierna, framhäver de, förutom personalen, förmågan att lyssna på kunderna och svara på deras efterfrågan genom utveckling och investeringar som nyckelfaktorer för framgång.

 

”Vi har från början fokuserat på det vi kan bäst, och vi kommer att fortsätta göra det. I slutändan handlar det om att vi tror på våra högkvalitativa produkter, som uppfyller kundernas krav. När vi fortsätter att utveckla de grundpelare som styrt vår verksamhet ända sedan starten och förblir nyfikna och proaktiva, ser vi en lysande framtid för Mapromec som en ledande aktör i branschen.”

 

Mapromec firar sin 30-åriga resa den 14 juni med hela personalen. Festdagen är en milstolpe för den långvariga verksamheten samt ett tack och en hyllning till den meriterade personalen.



Gå till "Nyheter"